Energetická politika a energetická (ne)závislost Spojených států amerických od počátku 70. let do konce 20. století - Ficková, Tereza; Johnson, Zdenka, 1983-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá analýzou energetické politiky a datových řad jednotlivých energetických surovin ve Spojených státech za období 1970–2000. Práce se snaží vyhodnotit hypotézu ve znění: Spojené státy americké se snažily zvyšovat pokrytí domácí poptávky po energetických zdrojích z vlastních zásob a zvyšovat tak energetickou bezpečnost a nezávislost země.“ V teoretické části se práce věnuje nejen vymezení energetické politiky, bezpečnosti a nezávislosti, ale také mezinárodním institucím a energetickým zdrojům. Tyto poznatky jsou dále využity v praktické části, díky které je možné odpovědět nejen na testovanou hypotézu, ale také na dílčí výzkumné otázky: Jak se za období mezi lety 1970–2000 změnil podíl domácích energetických zdrojů na celkové spotřebě energií? K jak velkým změnám v produkci energií ve Spojených státech amerických za sledované období došlo? Jak se ve sledovaném období vyvíjela spotřeba ropy? Hrála situace mezi Spojenými státy a Organizací zemí vyvážejících ropu roli v politickém tlaku na energetickou nezávislost? V praktické části práce je provedena komplexní analýza dat (spotřeby, produkce, popřípadě vývozu a dovozu nebo světové srovnání) společně s deskripcí a explanací zjištěných výsledků. V závěru praktické části jsou pomocí syntézy zhodnoceny výsledky spotřeby a produkce všech primárních energetických zdrojů. Po provedené analýze je možné konstatovat, že obě proměnné (spotřeba i produkce) v čase více méně rostly. S ohledem na zjištěné výsledky lze hypotézu vyhodnotit následovně. Je pravda, že produkce některých komodit v čase rostla, avšak celkový průměrný meziroční růst produkce byl nižší než růst spotřeby.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses