Přijetí IFRS 16 v nefinančních podnicích - Lukeš, Martin (2023)
Bakalářská práce se zabývá přijetím IFRS 16 na vzorku společností z Česka, Polska a Rakouska. V teoretické části je popsán a na konkrétním příkladu ukázán způsob aplikace IFRS 16, stejně jako způsob přechodu z IAS 17 na IFRS 16. V praktické části probíhá výzkum přijetí IFRS 16 na vzorku 115 společností, který je založený na datech z účetních výkazů. Je sledován postup prvotní aplikace IFRS 16, výše váženého průměru přírůstkové výpůjční úrokové míry, relativní výše změny aktiv v důsledku prvotní aplikace a rozdíl mezi výší změny aktiv a výší závazku z leasingu.