Trajektorie spotřebitelské akulturace ukrajinských uprchlíků v ČR - Bohun, Kateryna; Chytková, Zuzana; Kovářová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Cílem této diplomové práce je identifikace specifik spotřebitelského chování cirkulárních migrantů. Pro dosažení tohoto cíle byl uskutečněn kvalitativní výzkum prostřednictvím provedení hloubkových rozhovorů se ženami, které se do České republiky přestěhovaly v důsledku vypuknutí války na Ukrajině a které se pravidelně vrací na Ukrajinu. V rámci výzkumu byly na základě akulturačních praktik participantek identifikovány tři typy cirkulární migrace: cirkulární migrace s tendencí k asimilaci, akulturaci a rezistenci. Bylo identifikováno, že u žen v rámci cyklů cirkulární migrace dochází k tzv. přepínaní chování podle toho, v jaké kultuře a společnosti se momentálně nachází. Zároveň u migrantů může docházet k odložené konzumaci určitého zboží a služeb kvůli možnosti využití potenciálu obou trhů. Výsledky výzkumu mohou být použity pro další akademické, marketingové a sociální cíle spojené s cirkulární migrací.
Vedoucí práce: Zuzana Chytková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses