Podpojištění v majetkovém pojištění - Piliugina, Iuliia (2023)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice podpojištění v majetkovém pojištění. Úvodem do problematiky je popis aktuální situace na pojistným trhu. Je zde rovněž definován termín pojistná částka a jsou uvedené metody jejího stanovení a aktualizace. Nejprve je podpojištění a s ním spojené stanovení výše pojistného plnění v případě škody rozebráno z teoretického pohledu. Výskyt dvojího právního vykladu příslušného § 2854 je v práci představen v rámci porovnání pojistných podmínek jednotlivých pojišťoven a podpořen uvedenými příklady z praxe. Existence nesouladu ve výkladu vedlo k tomu, že Ministerstvo financí připravilo návrh na úpravu novely části Občanského zákoníku, která podpojištění definuje.