Age management – postavení osob starších 50 let na trhu práce v České republice v roce 2022 - Langrová, Tereza; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Morda, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou postavení osob starších 50 let na trhu práce v České republice v roce 2022. Práce zjišťuje pomocí dotazníkového šetření, zda osoby starší 50 let spatřují znevýhodnění na trhu práce s ohledem na svůj věk. Dále práce pomocí řízených rozhovorů zjišťuje vnímání hodnot age managementu zpohledu společností, které na trhu práce v České republice působí. Skrze analýzu výzkumu této práce dochází k závěru, že některé osoby starší 50 let vnímají svůj věk jako jisté znevýhodnění na trhu práce, a proto zůstávají ve svém zaměstnání, přestože v něm nejsou spokojeni. U starších zaměstnanců obvykle dochází k menší fluktuaci. Z výsledků dotazníkového šetření rovněž vyplynulo, že někteří starší zaměstnanci pociťují zhoršení své pracovní schopnosti s ohledem na věk. Z výsledků řízených rozhovorů vyplynulo, že zaměstnavatelé si jsou vědomi skutečnosti, že dochází ke stárnutí populace, a proto se tyto společnosti snaží věnovat pozornost starším zaměstnancům a předcházet tak jejich nezaměstnanosti. Celkové postavení osob 50+ na trhu práce se však velmi těžko hodnotí, protože každý starší pracovník disponuje různými znalostmi a pracovní schopností, které jsou ovlivněny velkou řadou různých faktorů.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses