Udržitelná doprava v Praze : Analýza potenciálu firem poskytujících taxislužby v rámci konceptu Smart City - Kozhevnikov, Dmitrii (2023)
Tato diplomová práce zkoumá, zda Praha vytváří optimální předpoklady pro udržitelnou dopravu v rámci koncepce Smart City. Výzkum odhalil, že Smart City je komplexní model, který integruje technologické, sociální a lidské aspekty spolu s institucionální infrastrukturou a environmentálními hledisky. Práce zdůrazňuje absenci jednotného indexu pro měření "chytrosti" měst a identifikujte výzvy spojené s implementací Smart City. Byla provedena analýza strategie "Smart Prague do roku 2030" se zvláštním zaměřením na „mobilitu budoucnosti“. Důkladné zkoumání dopravní situace v Praze vedlo k výzkumu současného stavu taxislužeb ve městě. Praktická část se věnovala analýze klíčových hráčů na trhu taxislužeb v Praze a jejich finančních ukazatelů. Výsledky ukazují, že tradiční taxislužby v Praze čelí finančním výzvám s příchodem nových digitálních platform jako jsou Uber a Bolt. Na základě těchto zjištění byla představena doporučení pro městskou správu a taxislužby s cílem dosáhnout harmonické integrace do Smart City vize pro Prahu.