Média Bias a jeho vliv na rozhodování jedinců - Palma, Martin (2023)
Cílem práce je zjistit vliv Media Bias na rozhodování jednotlivců. Jak média ovlivňují vnímání reality a jakým způsobem to reflektuje náš odhad pravděpodobnosti. Teoretická část popisuje klíčové teorie lidského rozhodování, včetně využití pravděpodobnosti a role informací. V praktické části bylo provedeno kvantitativní dotazníkové šetření, které zahrnovalo několik otázek týkajících se odhadu pravděpodobnosti. Dále byl použit Berlin numeracy test k vyhodnocení numerické gramotnosti respondentů. Data byla poté korelační a regresní analýzou vyhodnocena. Výsledky ukazují, že Media Bias má omezený vliv na zkoumanou skupinu participantů, ale vyšší numerická gramotnost koreluje s přesnějším odhadováním. Studie poskytuje nové poznatky o roli médií a numerické gramotnosti v rozhodovacím procesu, což přispívá k lepšímu pochopení vnímání a interpretace informací z médií.