Zhodnocení slovinského důchodového systému mezi lety 1992 a 2022 - Jurak, Goran (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením slovinského důchodového systému mezi lety 1992 a 2022. Teoretická část práce rozebírá problematiku teorie důchodových systému. V rámci toho rozebírá jejich financování, ideologické rámce a pilířový princip. Následně do teorie důchodových systémů zasazuje slovinský důchodový systém, popisuje jeho historii a proběhlé reformy ve zkoumaném období. Navazující praktická část dále analyzuje demografický vývoj v rámci vybraných ukazatelů ve Slovinsku v rámci zkoumaného období a komparuje ho s vybranými zeměmi. Na základě toho dochází k závěru, že ve Slovinsku, stejně jako ve všech ostatních ekonomicky vyspělých zemích, dochází k dlouhodobému stárnutí populace. Tento demografický jev vytváří výzvu nejen pro Slovinský důchodový systém, jakými nástroji kompenzovat klesající podíl ekonomicky aktivního obyvatelstva. V návaznosti jsou v praktické části rozebrány jednotlivé pilíře slovinského důchodového systému. Tento rozbor je prováděn zejména v kontextu udržitelnosti financování a úrovní penzí, které dokázal dříve zajistit pouze první pilíř. Tímto rozborem byla potvrzena hypotéza, že v současném nastavení systém není udržitelný a vykazuje dlouhodobé rozpočtové schodky prvního pilíře. Jsou tedy na místě reformní kroky, které praktická část vyvozuje v podobě možných doporučení.