Analýza dlhodobej nezamestnanosti na Slovensku v rokoch 2000 – 2021 podľa vybraných kritérií - Chorvátová, Kristína (2023)
Bakalárska práca sa zaoberá problémom dlhodobej nezamestnanosti na Slovensku v rokoch 2000 – 2021. Cieľom práce je na základe analýzy dlhodobej nezamestnanosti podľa kritérií veku, vzdelania, pohlavia a kraja stanoviť skupiny osôb, ktoré sú dlhodobou nezamestnanosťou najviac ohrozené. Teoretická časť práce, predstavujúca východisko pre praktickú časť, popisuje ekonomický model trhu práce, pojem nezamestnanosť, zaužívané ukazovatele a typy nezamestnanosti. Ďalej je v tejto časti práce charakterizovaná dlhodobá nezamestnanosť, príčiny jej vzniku aj negatívne následky na spoločnosť i jednotlivca. V teoretickej časti je taktiež predstavená slovenská aktívna a pasívna politika trhu práce ako dôležitý nástroj podpory dlhodobo nezamestnaného v návrate na trh práce. Praktická časť je venovaná analýze dlhodobej nezamestnanosti podľa uvedených štyroch kritérií a zhodnoteniu uplatňovania aktívnych opatrení na trhu práce vo vzťahu k zvyšovaniu zamestnateľnosti a zamestnanosti dlhodobo nezamestnaných. Z uskutočnenej analýzy vyplýva, že na vysokú dlhodobú nezamestnanosť majú najväčší vplyv faktory vzdelania a krajská príslušnosť. Najviac ohrozené dlhodobou nezamestnanosťou na Slovensku sú osoby s nízkym či nedostatočným vzdelaním a obyvatelia Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja. Poverené inštitúcie v súčasnosti realizujú široké spektrum aktívnych opatrení na trhu práce, medzi najúčinnejšie patria rekvalifikačné kurzy a finančné príspevky na podporu zamestnávania znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. Zapojenie dlhodobo nezamestnaných do týchto nástrojov však zatiaľ nie je dostatočné.