Účetní a daňové aspekty podnikání umělce v podmínkách legislativy ČR - Kokešová, Lenka (2023)
Diplomová práce se zabývá účetními a daňovými aspekty výkonných umělců pohybujících se na pracovním trhu jako osoby samostatně výdělečně činné. Věnuje se vymezení osoby výkonného umělce jako OSVČ, dále pak shrnutí možností evidenčních povinností podnikatele, včetně detailnějšího popisu daňové evidence. Obsahuje také shrnutí daňových aspektů z pohledu daně z příjmu fyzických osob, sociálního a zdravotního pojištění a daně z přidané hodnoty včetně přesahu pro příjmy ze zahraničí, které jsou pro umělce časté. Praktická část shrnuje výsledky průzkumu provedeného mezi výkonnými umělci, zabývajícího se především informovaností umělců, způsobu vedení jejich evidence a jejich spokojeností se současným systémem včetně jejich názorů. Jelikož výsledky vyznívají spíše negativně, je v závěru práce navrženo několik možností, jak by mohla být současná situace zlepšena.