Analýza financování vybrané mateřské, základní a střední školy v Pardubickém kraji v období 2019—2022 - Bezdíčková, Hana (2023)
Předmětem bakalářské práce je analýza možností financování vybrané mateřské, základní a střední školy v Pardubickém kraji v období 2019–2022. Teoretická část zprvu popisuje vzdělání jako hlavní zdroj lidského kapitálu na základě ekonomické teorie G.S. Beckera a T. Schultze. Následně je představen vzdělávací systém v České republice a jeho jednotlivé zdroje financování. Dále je definován historický vývoj financování školství a jeho následná reforma regionálního školství z roku 2020. V praktické části jsou zpracovány 3 vybrané stupně vzdělávání. Na základě šetření je proveden rozbor hospodaření uvedených typů školských zařízení. Podrobněji jsou rozebrány základní zdroje financování. Praktická část dospěla k závěru, že financování různých typů zařízení se ve většině shodují i přes rozdílné zřizovatele. Práce na základě uvedených dat poskytuje částečný náhled na současné financování školství. Poukazuje na různé problémy financování a nabízí některé způsoby, jak se s tím školy vypořádávají. Dílčím přínosem práce je rozbor mzdových prostředků škol na platy ve sledovaných letech, které díky reformě znatelně vzrostly. Práce částečně nahlíží na změnu v odměňovaní pedagogické činnost. Pomocí navyšujících se nenárokových složek umožňuje pozitivně ovlivnit vzdělávání dětí, žáků a studentů.