Rozsah daňových předpisů a podnikatelské prostředí v EU - Ferková, Nina (2023)
Problematikou rozsahu daňových předpisů, jejich složitosti a srozumitelnosti či celkovému vlivu zdanění na finanční řízení a budoucí rozhodování podniků je odborníky často diskutováno téma. Hlavním cílem bakalářské práce je analyzovat pomocí regresní analýzy možný vliv rozsahu daňových předpisů na podnikatelské prostředí členských států Evropské unie v roce 2020. Rozsah zákonů o dani z přidané hodnoty a o daních z příjmu vyjadřuji samostatně podle absolutního počtu znaků a počtu paragrafů, kterými právní text disponuje. Podnikatelské prostředí zemí EU definuji na základě hodnocení ukazatelů Doing Business Index a World Competitiveness Index. První část práce se zaměřuje na teoretické vymezení daňové politiky, daňové legislativy, problematiky rozsahu a srozumitelnosti daňových předpisů v kontextu s pojmem podnikatelského prostředí a jeho měření. Další část vysvětluje použitý metodický postup práce a popisuje vstupní data výzkumu. Závěrečná část práce se věnuje výsledkům analýz, které odpovídají zadanému cíli.