Thatcherismus v teorii a praxi. Ke konceptům thatcherismu před rokem 1979 a k jeho využití v hospodářské politice britské vlády v osmdesátých letech 20. století - Bím, Tomáš (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu volebního období Margaret Thatcherové v letech 1979-1990. Během práce je ověřována hypotéza, zda rozhodnutí učiněná v 80. letech vyvedla Velkou Británii z ekonomické krize. V práci je provedena analýza politiky thatcherismu s ohlédnutím se na hospodářskou situaci z let minulých. Autor v práci vysvětluje přechod od poválečného konsensu k nové nezkušené radikální reformě. V práci je dále analyzován dopad přeměny sociálního státu blahobytu na model hospodářské soutěže. Je zde potvrzena hypotéza, že thatcherismus ve velké míře přispěl k většímu zapojení britské ekonomiky do zahraničního obchodu. V práci je dokázán pozitivní dopad působené politiky thatcherismu na makroekonomické agregáty. Dle uvedené analýzy můžeme hodnotit koncept thatcherismu jako úspěšný s odkazem na prohlubující se sociální nerovnosti nejnižších tříd.