Analýza koordinace monetární a fiskální politiky v USA v letech 1945-1975 v kontextu hospodářského cyklu - Miškovská, Kateřina (2023)
Bakalářská práce předkládá analýzu a zhodnocení koordinace monetární a fiskální politiky v USA v letech 1945-1975 v kontextu hospodářského cyklu. V práci byly představeny typy, cíle a nástroje monetární a fiskální politiky, způsoby jejich koordinace a byla rozebrána jednotlivá období hospodářské politiky dle funkčních období amerických prezidentů. V bakalářské práci byly hledány odpovědi na dílčí otázky, jež vedly k ověření pravdivosti hypotézy ve znění: Častý nesoulad opatření monetární a fiskální politiky v uvažovaném období vedl ke zpomalení tempa růstu hrubého domácího produktu. Pro ověření hypotézy byl zanalyzován vývoj tempa růstu reálného hrubého domácího produktu, dopad opatření fiskální a monetární politiky ve sledovaném období dle vývoje vybraných indikátorů a posléze byl zkoumán jejich vliv na hospodářský vývoj. Provedenou analýzou bylo zjištěno, že častý nesoulad opatření monetární a fiskální politiky v uvažovaném období nevedl ke zpomalení tempa růstu hrubého domácího produktu, jelikož i přes nesoulad opatření obou politik tempo růstu hrubého domácího produktu v daném období zrychlovalo. Závěr byl vyvozen na základě důkladné analýzy a zpracování dostupných dat a s pomocí relevantních zdrojů.