Analýza vlivu ObamaCare na americký trh zdravotního pojištění v letech 2000-2020 - Brišová, Zuzana (2023)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu ObamaCare na americký trh zdravotního pojištění v letech 2000-2020. Cílem této práce je potvrdit hypotézu, která zní: Zavedením programu ObamaCare došlo ke snížení průměrných cen zdravotního pojištění a ke zvýšení dostupnosti zdravotního pojištění širšímu okruhu Američanů. V návaznosti na hlavní hypotézu jsou v práci stanoveny výzkumné otázky: Jak se vyvíjely průměrné ceny zdravotního pojištění ve sledovaném období? Jak změny těchto cen ovlivnily finanční dostupnost zdravotního pojištění? Jak se měnil podíl pojištěných Američanů na celkové populaci a převažovalo soukromé nebo veřejné pojištění? V teoretické části je nejprve popsán trh zdravotního pojištění, a následně proveden stručný rozbor jednotlivých pojišťoven a programů dostupných na americkém trhu se zdravotním pojištěním před zavedením ObamaCare. Současně jsou v teoretické části popsány vybrané zákony, které měly zásadní vliv na vývoj trhu se zdravotním pojištěním, a to jak před, tak po zavedení ObamaCare. Dále je zde vysvětlena regulace jako taková spolu s jejími cíli a způsoby financování. Praktická část je převážně zaměřena na analýzu vývoje průměrné ceny pojištění, průměrné ceny spoluúčasti, počet osob se zdravotním pojištěním z pohledu soukromého i veřejného sektoru a počet nepojištěných Američanů a porovnání federálních výdajů vynaložených v jednotlivých letech na soukromé a veřejné zdravotnictví v jednotlivých letech. K ověření hypotézy jsou využita převážně data z oficiálních statistik federální vlády Spojených států amerických. Závěr práce je věnován verifikaci hlavní výzkumné hypotézy a zodpovězení výzkumných otázek. I přes to, že počet osob bez zdravotního pojištění v USA po zavedení ObamaCare znatelně klesnu