Srovnání hospodářské výkonnosti USA, Číny a Ruska v 21. století - Kubánek, Michal (2023)
Ve snaze o přesnou identifikaci hospodářské výkonnosti tato práce nejdříve vymezuje ekonomické identity vybraných zemí (Spojených států amerických, Čínské lidové republiky a Ruské federace), zejména pomocí analýzy panujících ekonomický ideologií. Zároveň zmiňuje ty nejstěžejnější události, ať už individuální pro jednotlivé správní celky, tak i globální, jak je tomu s krizí roku 2008. Konečným cílem práce je prezentovat makroekonomickou prognózu pravděpodobného ekonomického vývoje v daných zemí. Pro hodnocení momentální situace, z které budoucí vývoj vychází, je použita analýza dosavadního vývoje statistik vybraných ukazatelů v 21. století, například hrubého domácího produktu, exportu, importu, inflace, nezaměstnanosti. Závěrečná prognóza shrnuje důvody, které vedou k názoru o budoucím zpomalení čínské ekonomiky a o vadnosti ruských politických rozhodnutích.