Digitalizace a automatizace podnikového treasury v ČR - Cabálek, Matouš; Jablonský, Petr; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem této diplomové práce je seznámit čtenáře s rolí, postavením a fungováním podnikového treasury v České republice. Bude popsán vývoj oblasti treasury v posledních letech a porovnám současný stav treasury v České republice se světem. Cílem tohoto porovnání je identifikace konkrétních míst, kde treasury v České republice za světem zaostává a snaha o případné zdůvodnění. Tato práce se zaměřuje na příležitosti a výzvy pro treasury související s digitalizací a automatizací. Dále se soustředí na podnikové treasury, nikoliv tedy na treasury bankovní, které má svá specifika a zjednodušeně řečeno lze říct, že pojímá téměř všechny činnosti banky jako takové. V rámci podnikového treasury, které může rovněž obsahovat velké množství funkcí, bude důraz kladen primárně na řízení cash managementu. Dále na řízení kurzového a úrokového rizika, nejen v souvislosti, s již zmíněnou digitalizací a automatizací. Mezi řízením měnové expozice (kurzového rizika) a spekulováním na devizových trzích, je velmi tenká hranice, která by však měla být o to důsledněji dodržována. Tomuto tématu bude v práci také věnována pozornost. V praktické části bude na polostrukturovaných rozhovorech s pracovníky financí či treasury poukázáno na stav této oblasti v České republice.
Vedoucí práce: Petr Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses