Analýza vlivu devizových rezerv na účinnost nástrojů monetární politiky České národní banky v období 1993-2022 - Sukdol, Vít (2023)
Cílem bakalářské práce je analyzovat vývoj a využívání devizových rezerv v monetární politice České národní banky a posouzení efektivity a úspěšnosti nástrojů monetární politiky. Hypotézou této bakalářské práce je, jestli nadměrné devizové rezervy ovlivňují účinnost nástrojů monetární politiky České národní banky. Teoretická část nastiňuje obecné pojetí devizových rezerv, inflace a nástrojů monetární politiky. V praktické části jsou ukázány změny v devizových rezervách v období měnové krize (1997), takzvaného kurzového závazku (2013–2017) a devizových intervencí (2022). Z analýzy dat bylo zjištěno, že Česká národní banka v letech 2013–2017 vytvořila velké množství devizových rezerv, které snižují účinnost úrokových sazeb. Metodou analýzy a komparace došlo ke splnění cílů a potvrzení hypotézy. Konečná úspěšnost monetární politiky je posouzena podle inflačního cíle České národní banky.