Analýza vlivu devizových rezerv na účinnost nástrojů monetární politiky České národní banky v období 1993-2022 - Sukdol, Vít; Makovec, Pavel; Skopeček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem bakalářské práce je analyzovat vývoj a využívání devizových rezerv v monetární politice České národní banky a posouzení efektivity a úspěšnosti nástrojů monetární politiky. Hypotézou této bakalářské práce je, jestli nadměrné devizové rezervy ovlivňují účinnost nástrojů monetární politiky České národní banky. Teoretická část nastiňuje obecné pojetí devizových rezerv, inflace a nástrojů monetární politiky. V praktické části jsou ukázány změny v devizových rezervách v období měnové krize (1997), takzvaného kurzového závazku (2013–2017) a devizových intervencí (2022). Z analýzy dat bylo zjištěno, že Česká národní banka v letech 2013–2017 vytvořila velké množství devizových rezerv, které snižují účinnost úrokových sazeb. Metodou analýzy a komparace došlo ke splnění cílů a potvrzení hypotézy. Konečná úspěšnost monetární politiky je posouzena podle inflačního cíle České národní banky.
Vedoucí práce: Pavel Makovec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses