Inflační očekávání domácností a jejich dopad na vývoj inflace v České republice v letech 2021 až 2023 - Egertová, Eliška; Štěpánek, Pavel; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této práce je zjistit, jak české domácnosti reagují na rekordně vysokou inflaci ve sledovaném období 2021 až 2023, jak mění svá ekonomická rozhodnutí a jaká tvoří krátkodobá inflační očekávání. Teoretická část práce se věnuje teorii inflačních očekávání, konkrétně je zde nastíněna jejich tvorba a dynamika, vliv na skutečnou inflaci a na ekonomické rozhodování domácností. Součástí je také popis měření inflačních očekávání. V praktické části je uveden detailní popis tvorby dotazníkového šetření. Respondenti jsou dále rozděleni, podle jejich typu očekávání, kdy celkem 45,91 % odpovědí bylo hodnoceno jako racionální. Následně byla představena výsledná krátkodobá inflační očekávání domácností, která predikují pokles inflace, ale na rozdíl od prognózy ČNB ho očekávají více pozvolný. Vnímání inflace se u domácností ukazuje jako nepřesné v důsledku časového zkreslení, které bylo u sledovaného vzorku vypozorováno. Získaná primární data byla dále analyzována prostřednictvím kontingenčních tabulek pro zjištění závislosti mezi výší očekávání a určitým faktorem. Statisticky významnou závislost se podařilo nalézt u 6 z celkem 14 proměnných. V závěru praktické části je také zkoumán vztah mezi inflačním očekáváním a ekonomickým rozhodováním, zde se ovšem statisticky významný vztah, který by podporoval či vyvracel teoretický předpoklad, nalézt nepodařilo.
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses