Pomoc České republiky ukrajinským uprchlíkům v kontextu vojenského konfliktu v roce 2022 - Kuneš, Jakub; Barák, Vladimír; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce se zabývá otázkami uprchlictví z Ukrajiny v kontextu vojenského konfliktu na Ukrajině v roce 2022. Cílem práce bylo zmapovat zásadní otázky uprchlictví s akcentem na dění v roce 2022, zmapovat podstatné formy pomoci ukrajinským uprchlíkům ze strany státu i nevládních organizací a zodpovědět otázky lidského kapitálu a diskriminace. Nejpodstatnější zjištění z praktické části jsou ta, že kvalifikační potenciál ukrajinských uprchlíků byl v roce 2022 v České republice využíván pouze na 38 % s tím, že pokud by došlo ke snížení nezaměstnanosti k nule, bylo by využití potenciálu na úrovni 70 %. Tento stav snižuje množství finančních prostředků, které uprchlíci získají jako odměnu za svoji práci o více než 37 miliard korun ročně. Další podstatné zjištění je to, že diskriminace ve mzdách ukrajinských uprchlíků na konci roku 2022 dosahovala, přepočtena na parametry celého kalendářního roku, necelých 9 milionů korun. Výše odvodu z konzumace piva ukrajinskými uprchlíky dosáhla podle výpočtů částky přesahující 18 milionů korun.
Vedoucí práce: Vladimír Barák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses