Vnímání favoritismu zaměstnanci v ČR - Tuček, Jonáš; Bahník, Štěpán; Say, Nicolas; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se věnuje vnímání favoritismu zaměstnanci v ČR. Cílem práce bylo zjistit, jak zaměstnanci vnímají z hlediska spravedlnosti a morálnosti chování manažera, který uplatňuje favoritismus v procesech náboru, odměňování, povýšení či poskytování jiných výhod na pracovišti. Dalším cílem bylo určit, zda má velikost firmy vliv na vnímanou míru morálnosti, a ověřit tvrzení, že nepotismus je považován za méně spravedlivý než kronyismus. Vnímaná spravedlnost a morálnost byla měřena pomocí experimentu formou online dotazníkového šetření. V dotazníku figurovaly čtyři smyšlené situace, v kterých se měnily experimentální podmínky, a to velikost firmy a typ vztahu favorizované osoby s manažerem. Získaná data byla analyzována za pomoci smíšeného modelu ve statistickém softwaru Jamovi. Výsledky analýzy ukazují, že favoritismus je vnímán jako značně nespravedlivý a nemorální. Velikost firmy měla signifikantní vliv na vnímanou morálnost chování manažera. Nebyl zjištěn signifikantní rozdíl ve vnímání spravedlnosti mezi nepotismem a kronyismem.
Vedoucí práce: Štěpán Bahník
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses