Bitcoin jako globální decentralizované peníze - Nguyen, Tu Duc (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na Bitcoin jako na hypotetické globální peníze, které nejsou regulované ani řízené žádnou centrální entitou nebo jiným subjektem. V teoretické části je nejprve popsán Bitcoin a jeho nejdůležitější charakteristiky včetně Lightning Networku – druhá vrstva Bitcoinu. Dále je postaven teoretický základ pro zkoumání možných ekonomických důsledků bitcoinového peněžního systému. V praktické části byl vytvořen GARCH model pro analýzu vývoje volatility Bitcoinu s využitím vybraných vysvětlujících proměnných. Závěr práce shrnuje klíčové poznatky a identifikuje výzvy, kterým Bitcoin čelí na své cestě stát se globálními penězi.