Bitcoin jako globální decentralizované peníze - Nguyen, Tu Duc; Kaňková, Eva, 1975-; Džbánková, Zuzana, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na Bitcoin jako na hypotetické globální peníze, které nejsou regulované ani řízené žádnou centrální entitou nebo jiným subjektem. V teoretické části je nejprve popsán Bitcoin a jeho nejdůležitější charakteristiky včetně Lightning Networku – druhá vrstva Bitcoinu. Dále je postaven teoretický základ pro zkoumání možných ekonomických důsledků bitcoinového peněžního systému. V praktické části byl vytvořen GARCH model pro analýzu vývoje volatility Bitcoinu s využitím vybraných vysvětlujících proměnných. Závěr práce shrnuje klíčové poznatky a identifikuje výzvy, kterým Bitcoin čelí na své cestě stát se globálními penězi.
Vedoucí práce: Eva Kaňková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses