Role merchandisingu u českých festivalů - Šenfeldová, Anna; Vítová Dušková, Marie; Černá, Jitka, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Tato kvalifikační práce má za cíl zmapovat merchandisingovou praxi na českých festivalech kulturního zaměření. Pojem festivalový merchandise je v rámci této práce definován jako produkt, který nese značku festivalu a který má festival oficiálně ve své nabídce během i mimo konání festivalu. Nejprve jsou nastíněna východiska pro výzkum merchandisingu. Na základě literární rešerše jsou definovány funkce merchandisingu a jeho strategická a operativní specifika. Zkoumané téma je zasazeno do historických souvislostí a do kontextu marketingu festivalů. Ve výzkumné části jsou pak na základě dvanácti polostrukturovaných hloubkových rozhovorů s organizátory festivalů zevrubně popsány funkce merchandisingu a jeho specifika v českém prostředí. Jejich pohled na problematiku je dále porovnáván s výsledky kvantitativního výzkumu zkoumajícího nákupní chování a preference 392 českých festivalových návštěvníků při nákupu merchandisu. Z nasbíraných kvalitativních i kvantitativních autorka vytvořila za pomocí metod klasifikační analýzy, komparace a shlukové analýzy dvě sady typologií: typů strategických přístupů festivalů k merchandisingu a typů festivalových návštěvníků dle jejich nákupního chování při koupi merchandisu. Zjištěné poznatky jsou nadále syntetizovány do dvaceti praktických doporučení pro festivalové organizátory.
Vedoucí práce: Marie Vítová Dušková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses