Analýza HDP České republiky a souvisejících makroekonomických veličin v období 2012 – 2022 - Prokopec, Matouš (2023)
Cílem této diplomové práce je provést analýzu HDP České republiky spolu s dalšími klíčovými makroekonomickými veličinami v časovém rozmezí let 2012 až 2022. Pro analýzu jsou využita data z národního účetnictví a jiných relevantních zdrojů národních institucí. Metodika analýzy je založena na makroekonomické teorii a aplikaci statistických nástrojů. Práce začíná zkoumáním ročního vývoje HDP, kde je soustředěna pozornost na identifikaci klíčových trendů a výkyvů během tohoto desetiletí. Následně je analyzováno složení výdajové struktury HDP, rozkládající podíl spotřeby, investic, vládních výdajů a čistého vývozu. Dalším krokem je zkoumání HDP dle zdrojů. Následně je analyzován korelační vztah HDP a výdajů státního rozpočtu. V dalších kapitolách je zkoumán vzájemný vztah HDP a míry nezaměstnanosti včetně vztahu inflace a míry nezaměstnanosti. Závěrem práce je konstatováno, že v daném období existuje korelační vztah mezi HDP a výdaji státního rozpočtu a že existuje závislost mezi vývojem HDP a nezaměstnanosti. Naopak se nepotvrdil negativní vztah mezi vývojem nezaměstnanosti a inflací.