Zhodnocení vlivu územního plánování na ceny nemovitostí v Praze v roce 2022 - Popov, Ondřej (2023)
Tato diplomová práce si klade za cíl zhodnotit vliv územního plánování na ceny nemovitostí a zjistit, zda je tento vliv statisticky významný. Teoretická část se věnuje literární rešerši na téma pozemkové renty, forem územního plánování, územního plánu Prahy a dalších teoretických přístupů zabývajících se územním plánováním a tématy s tím spojených. Praktická část se věnuje prokázání statisticky signifikantního cenového pokřivení pomocí hédonické regrese. Pro analýzu je využitý dataset s 36 300 prodanými nemovitostmi mezi lety 2019-2022. Mezi hlavní proměnné datasetu se řadí cena za metr čtvereční, funkční plocha nemovitosti, počet podlaží, vzdálenost od centra a proximita zelených ploch. Regresní analýza potvrzuje, že územní plánování a územní plán Prahy má statisticky významný vliv na ceny nemovitostí.