Celosvětový proces kvantitativního uvolňování peněz v letech 2010- 2021 v kontextu novely zákona o ČNB z roku 2021 - Jílek, Martin (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na dopady kvantitativního uvolňování na makroekonomické veličiny pro vybrané země s centrálními bankami, které aplikují kvantitativní uvolňování. Následně se hlouběji zabývá teorií inflace v kontextu kvantitativního uvolňování. Tento nekonvenční měnově politický nástroj, který zvyšuje peněžní nabídku, získává vzrůstající intenzitou využívání v zemích západního světa s jistými negativními dopady jako jsou inflační tlaky a nepřímá podpora fiskální neodpovědnosti pomocí skupování vládních dluhopisů ze sekundárního trhu. Tyto aktivity centrálních bank jsou tvořeny za účelem akomodace šoků spojených s propadem hospodářského výstupu, avšak vytváří distorzi na trzích finančních aktiv. V srpnu roku 2021 byla přijata novela zákona o České národní bance, která jí zvyšuje pravomoci pro operace na volném trhu, tedy efektivně možnost vyššího objemu kvantitativního uvolňování. Novelu a její dopady bude zahrnuto v teoretické části práce. Dále v teoretické části bude uveden rozbor centrálních bank aplikující QE a teorie inflace v kontextu kvantitativního uvolňování a transmisní mechanismy kvantitativního uvolňování. Dále se práce bude zabývat vývojem HDP, zadluženosti, inflace a kvantitativního uvolňování s jejich dopadem na jednotlivé ekonomiky. Dále bude analyzován Okonův zákon na příkladu České republiky a metriky neoklasického růstového modelu v základní podobě.