Ekonomie bezpečnosti a české paradigma rozpočtování resortu obrany v kontextu regionu zemí V4. - Bahenský, Martin (2024)
Diplomová práce se zabývá proměnou českého rozpočtovacího paradigmatu pro resort obrany, zejména po 24. únoru 2022, tedy ruském vojenském napadení Ukrajiny. Česká republika se mimo jiné i v reakci na tento čin rozhodla vydat cestou přijetí zbrusu nového zákona o financování obrany, jenž má obraně zajistit dlouhodobě stabilní financování tzv. strategických projektů armády, a to skrze využívání “standardních nástrojů řízení likvidity státu”. V kontextu teorie veřejného statku, veřejných financí a veřejného sektoru a teoretických východisek v Česku stále málo známého konceptu ekonomie bezpečnosti jsou podrobeny analýze různá obecná specifika financování resortu obrany a následně i finanční a rozpočtovací nástroje nového zákona o financování obrany s důrazem právě na “standardní nástroje řízení likvidity státu” a tzv. nároky z nespotřebovaných výdajů. Nový způsob financování je následně zkomparován s alternativními variantami mimorozpočtového fondovního financování – jednak zřízením klasického státního fondu dle parametrů rozpočtových pravidel, jednak využitím vnitroresortního rezervního fondu. Obě tyto varianty se však dle provedeného zkoumání jeví jako finančně i administrativně náročnější a jsou vhodné pouze v případě vícezdrojového účelového financování. Na závěr je provedena krátká srovnávací rešerše rozpočtovacích modelů resortů obrany v ostatních zemích regionu V4, jež se financování své obranyschopnosti v novém evropském bezpečnostním klimatu rozhodly řešit každá svou vlastní cestou a které mohou pro tuzemskou rozpočtovací praxi posloužit jako vhodný zdroj inspirace pro další uvažování o efektivním, hospodárném a účelném zajišťování natolik specifického veřejného statku, jakým je právě bezpečnost a obrana státu.