Efektivita využívání nástrojů e-governmentu v České republice - Vopeláková, Eliška; Říhová, Gabriela; Burianová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem diplomové práce je analýza dat reflektujících využívání nástrojů eGovernmentu ve vybraném vzorku obcí České republiky a zhodnocení efektivity využívání těchto nástrojů. Na základě zjištěných poznatků je prezentováno doporučení za účelem zvýšení efektivity eGovernmentu ve veřejné správě České republiky. Realizace šetření z tohoto pohledu nebyla v ČR ve zvolené problematice doposud uskutečněna, a proto se jí diplomová práce v rámci svého rozsahu zabývá. Z hlediska využívání nástrojů eGovernmentu bylo zjištěno, že všechny sledované nástroje jsou využívané pro práci v získaném vzorku obcí. Dále z pohledu efektivity využívání sledovaných nástrojů bylo na základě kvalitativních faktorů zjištěno, že většina obcí považuje využívání zkoumaných nástrojů eGovernmentu za efektivní, z čehož plyne, že nástroje plní svůj účel. Z výsledků vyplývá, že je nejvíce efektivní využívání Datové schránky, kdy ve všech otázkách dosahovala nejvyšší procentuální zastoupení kladných odpovědí od respondentů. Naopak nástroje pro zadávání veřejných zakázek ve všech otázkách obdržely nejnižší procentuální zastoupení kladných odpovědí, tudíž u nich byla vyhodnocena nižší efektivita využívání na rozdíl od ostatních analyzovaných nástrojů eGovernmentu. Žádný ze sledovaných nástrojů nebyl vyhodnocen jako spíše či zcela neefektivní. Teoretická část práce definuje pojem eGovernment, jeho cíle v ČR a popisuje vývoj eGovernmentu v Evropské unii i České republice. Dále identifikuje aktuální nástroje eGovernmentu. S pomocí literatury vysvětluje princip 3E a pojem efektivity veřejné správy v souvislosti s eGovernmentem. Nejsou opomenuty ani přínosy a bariéry eGovernmentu a shrnutí zkušeností s využíváním nástrojů eGovernmentu na příkladech ze zahraničí. V závěru teoretické části js
Dále navazuje kapitola s metodikou získávání a zpracování dat v praktické části, kde hlavní uplatněná technika je dotazníkové šetření. Praktická část přináší zpracování a analýzu dat získaných z online dotazníkového šetření zjišťujícího efektivitu využívání nástrojů eGovernmentu na vybraném vzorku obcí ČR. Efektivita využívání sledovaných nástrojů je hodnocena prostřednictvím kvalitativních faktorů, přesněji řečeno – subjektivním hodnocením zaměstnanců obecních úřadů, například zda je díky daným nástrojům možné vykonat jejich práci v kratším čase a vyšší kvalitě. V závěru praktické části práce je na základě dedukce ze zjištěných poznatků formulováno doporučení, jak zvýšit efektivitu využívání nástrojů eGovernmentu, a tím zefektivnit i celou veřejnou správu v České republice. Za hlavní přínosy práce je považováno přiblížení problematiky eGovernmentu, představení aktuálních nástrojů eGovernmentu. Také zjištění, zda obce jednotlivé nástroje eGovernmentu využívají, jak je vnímají a hodnotí, a zda považují využívání těchto nástrojů za efektivní.
Vedoucí práce: Gabriela Říhová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses