Význam participativních rozpočtů pro rozvoj obcí : případová studie města Lysá nad Labem - Petrová, Martina (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá participativním rozpočtem a jeho využitím v obcích s 5000 až 9999 obyvatel. Cílem práce je zhodnotit úspěšnost a efektivnost implementace participativních rozpočtů ve zvolené velikostní skupině. K tomu slouží analýza dat ze 68 obcí. Názory a postoje obcí bez ohledu na to, zda participativní rozpočet využívají, jsou doplněny statistickou analýzou dat o participativních rozpočtech v roce 2021. Jako konkrétní příklad z této velikostní skupiny slouží město Lysá nad Labem, které participativní rozpočet využilo v letech 2021 a 2022. V současné době návrat k participativnímu rozpočtování neplánuje.