Efektivita výběru místního poplatku ze psů u vybraných městských částí hl. m. Prahy - Vaňková, Barbora; Čáp, Vilém; Peková, Jitka, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce je zaměřena na zkoumání efektivity výběru místního poplatku ze psů. Cílem práce je zjištění poplatkové efektivity u vybraných městských částí hl. m. Prahy v letech 2018–2021. Pro hodnocení efektivity je použit vzorec poplatkové efektivnosti, který udává kolik procent z výnosu z poplatku zůstane po odečtení administrativního nákladu na jeho výběr. Ve výzkumu, který probíhal u 30 městských častí, je zaznamenán regresivní vývoj v hodnocení efektivity. V roce 2018 poplatek ze psů nepokrývá administrativní náklady u 9 městských částí a na konci sledovaného období toto číslo vzroste již na 12. Výzkum je přínosem pro zástupce úřadů městských částí hl. m. Prahy, kterým tak poskytuje interní informace ostatních municipalit. Komparace a formulované závěry jsou pobídkou k diskusi i pro nezúčastněné městské části. V rámci budoucích diskusí lze zaměřit pozornost především na rozvržení pracovní zátěže úředníků a na změny legislativního charakteru. Vzhledem k zjištěným poznatkům autorka mj. předkládá návrh na centrálnější správu poplatku, konkrétně aby výběr poplatku měly na starosti pouze úřady městských částí Praha 1–22.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses