Úskalí odvětvových koeficientů beta a doporučení plynoucí pro oceňování podniků v České republice - Dvořák, Jan; Maříková, Pavla, 1965-; Režňáková, Mária; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Disertační práce na téma „Úskalí odvětvových koeficientů beta a doporučení plynoucí pro oceňování podniků v České republice“ je zaměřena na odvětvové koeficienty beta v Evropě v období 2012 – 2022. Práce se věnuje analýze možností použití jemnějších přístupů z hlediska statistické významnosti, časové a regionální diferenciace a popisu výsledných dopadů na hodnotu odvětvových koeficientů beta. Provedené analýzy prokázaly rozdíly mezi odvětvovými koeficienty beta v případě zahrnutí či nezahrnutí statisticky nespolehlivých koeficientů beta, případně mezi odvětvovými koeficienty beta v jednotlivých geografických regionech v Evropě. Variabilita odvětvových koeficientů beta byla v některých odvětvích období 2012 – 2022 velmi vysoká, což implikuje použití vhodnějších historických průměrů oproti bodovým odhadům k datu ocenění. Statisticky významná odlišnost vnitroročních odvětvových koeficientů beta od koncoročních se nepotvrdila. Obecně lze doporučit, že by oceňovatelé v České republice v případě ocenění podniku měli při stanovení koeficientu beta zmíněná úskalí brát v úvahu.
Vedoucí práce: Pavla Maříková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations