Dopad vybraných operačních programů na konkurenceschopnost MSP - Špetlík, Václav (2023)
Hlavním cílem operačních programů EU je zvyšování konkurenceschopnosti svých členských států, resp. jejich ekonomik. Pojem konkurenceschopnost doposud nemá přesně ustálenou definici, a proto existuje mnoho různých úhlů pohledu, jak k jeho hodnocení přistoupit. S tím je spojena i problematika vyhodnocení dopadů těchto operačních programů na konkurenceschopnost malých a středních podniků. EU se snaží přijít na to, jak nejefektivněji, a především, jak správně využít specifické finanční a nefinanční nástroje k maximalizaci konkurenceschopnosti ekonomických subjektů svých členských států a tím zachovat i jejich udržitelný hospodářský růst. V teoretické části této práce se autor zabývá nejen specifikací, cíli a nástroji operačních programů, ale především otázkou konkurenceschopnosti, nastavením monitorovacích indikátorů a metodami hodnocení. Na základě doporučení ze strany Evropské komise a závěrů plynoucích z odborných publikací zabývajících se hodnocením výdajových programů, se jeví za nejvhodnější použít metodu kontrafaktuální dopadové analýzy (kombinaci metod rozdílů v rozdílech a párování pomocí propensity skóre). V návaznosti na toto zjištění je praktická část zaměřena na kontrafaktuální vyhodnocení dopadů dvou operačních programů EU v ČR, které spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ze získaných dat o takto podpořených podnicích lze vyčíst, že se dotační podpora stala velmi zajímavým finančním zdrojem pro tisíce tuzemských malých a středních podniků. Praktická část pokračuje detailním popisem vstupních a výstupních proměnných a obsahuje výsledky výzkumu za jednotlivé operační programy. Na základě dosažených výsledků bylo možné prokázat pozitivní vliv dotací na konkurenceschopnost MSP v ČR pouze u OP PI. Výsledky za OP PI byly doplněny o analýzu velikosti dávky, která