Etické a sociálních aspekty zavádění umělé inteligence do spotřebitelského sektoru - Sautina, Valeriya (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá a hodnotí vybrané etické otázky a jejich sociální dopady související s implementací umělé inteligence (AI) do podnikových procesů. Autor analyzuje vnímání těchto etických otázek a sociálních důsledků odborníky z různých odvětví. Ve výzkumu byla prostudována relevantní literatura a byla použita kombinovaná výzkumná metodologie zahrnující kvalitativní i kvantitativní metody. Kvalitativní analýza byla provedena pomocí polostrukturovaných rozhovorů a kvantitativní data byla získána prostřednictvím dotazníkového šetření. První část práce se zaměřuje na teoretické aspekty etiky umělé inteligence a definici umělé inteligence v kontextu jejího využití v podnikání. Poté se zabývá dopadem umělé inteligence na různé aspekty podnikových procesů, včetně analýzy etických otázek vyplývajících z jejího využívání a regulačních opatření. Praktická část výzkumu je provedena pomocí elektronických dotazníků, které byly zaslány e-mailem zaměstnancům zkoumané společnosti. S účastníky dotazníkového šetření byly rovněž provedeny polostrukturované rozhovory, jejichž cílem bylo získat hlubší porozumění zkoumané problematice. Výsledky výzkumu ukazují rozmanitost názorů odborníků z různých odvětví na etické aspekty aplikace umělé inteligence v podnikových procesech. Tyto názory byly prozkoumány a komplexně vyhodnoceny, což odhalilo značný zájem o etické otázky spojené s touto technologií. V závěru článku jsou navržena opatření, která mohou přispět ke zvýšení společenské odpovědnosti při využívání umělé inteligence v podnikových procesech a k budování důvěry spotřebitelů.