Proměny tureckého režimu v kontextu vztahů s EU - Forýtek, Lukáš; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Perottino, Michel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Disertační práce se zabývá proměnami tureckého režimu v kontextu vztahů s EU. Cílem této práce je analyzovat proměny tureckého režimu v letech 2002-2023, tj. od nástupu k moci Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) až po současnost. Evropský kontext těchto proměn sleduje zejména z hlediska toho, jakou roli sehrála přístupová jednání s EU v proměnách tureckého režimu. Práce se opírá zejména o teoretické přístupy A. Przeworského (1991) týkající se liberalizačních procesů v autoritářských režimech a jejich možného vyústění, dále o teorii parciálních režimů Ph. C. Schmittera (1992) a proměny režimů S. E. Skaaninga (2006). Testuje 2 základní hypotézy. První hypotéza souvisí s jádrem výzkumu: H1: Turecký režim dlouhodobě fungoval jako hybridní režim; po roce 2002 prošel krátkým procesem liberalizace, který nevyústil v demokratizaci, naopak se posunul směrem k posílení autoritářství. Druhá pak hodnotí evropský kontext: H2: Dlouhodobě se ukázala ekonomická nevýhodnost propojování Turecka s EU a negativní obraz EU v očích turecké společnosti nevytvářel na režim dostatečný tlak pro pokračování liberalizačních či dokonce demokratizačních proměn. Zatímco první hypotéza je za pomoci dalších dvou subhypotéz verifikována, druhá hypotéza, také za pomoci dalších dvou subhypotéz, se nepotvrdila. Práce konstatuje, že došlo k posunu politického režimu v Turecku směrem k autoritarismu, jež aktuálně odpovídá autoritářské situaci (Skaaning). Tuto proměnu doprovázelo zúžení mocenské základny režimu po neúspěšné liberalizaci a mocenská stabilizace se uskutečnila proměnou parciálního režimu (od parlamentarismu k prezidencialismu). Práce nepotvrdila, že by odklon od liberalizačních reforem vycházel z ekonomické nevýhodnosti spolupráce Turecka a EU či negativního vnímání EU ze strany turecké spol
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor disert. práce]; disertace; dissertations