Fyzické osoby a daň z příjmů, 4. aktualizované a rozšířené vydání - Ivan, Macháček (Wolters Kluwer, 2021)
Čtvrté, výrazně přepracované a doplněné vydání publikace Fyzické osoby a daň z příjmů se zaměřuje na řešení různých situací při uplatnění daně z příjmů fyzických osob v podmínkách roku 2021 na základě přijatých legislativních opatření. Vybrána jsou nejčastěji diskutovaná témata, u kterých dochází velmi často k chybám a omylům a rovněž u kterých došlo k výrazným změnám. Publikace je průvodcem řešení zdanění příjmů z podnikání, příjmů z pronájmu a ostatních příjmů. Na konkrétních situacích je ukázáno daňové řešení finančního leasingu, odpisů hmotného majetku a jeho technického zhodnocení, prodeje majetku, použití automobilu k pracovní cestě, ukončení a přerušení podnikání, důsledky úmrtí podnikatele. Pozornost je věnována optimalizaci daňového řešení s využitím všech odpočtů od základu daně a všech slev na dani fyzickou osobou. Autor se v publikaci snaží konkretizovat daňové řešení do praxe, proto je problematika daňového řešení dokumentována na 265 dotazech a odpovědích. Daňové řešení vychází z legislativního stavu k 1. 8. 2021.
Keywords: Daně