Daň z příjmů fyzických osob v mezinárodním kontextu - Lenka, Nováková; Králová Daniela (Wolters Kluwer, 2021)
V dnešním globalizovaném světě si zaměstnavatelé již nevybírají své zaměstnance podle národnosti či trvalého bydliště, ale zejména podle kvalifikace, odborných znalostí a zkušeností. Státní hranice přestaly být pro zaměstnávání pracovníků překážkou, a proto stále častěji řešíme problematiku dvojího zdanění, popřípadě daňové dopady vyplývající z těchto přeshraničních uspořádání, a to nejen pro české či zahraniční společnosti, ale i pro jejich zaměstnance a rodinné příslušníky. Cílem této publikace je zaprvé pomoci čtenářům, aby se v problematice zamezení dvojího zdanění lépe zorientovali, a to prostřednictvím celé řady názorných příkladů. Zadruhé pak poodhalit úskalí, která s sebou přináší problematika zdaňování zahraničních příjmů, dvojího zdanění, určení daňového rezidentství u fyzické osoby, a s tím související daňové otázky. Problematika zamezení dvojího zdanění je velmi komplexní a neustále se vyvíjí i vzhledem k novým způsobům komunikace a např. i možnostem práce „na dálku". Publikace tak nemůže pokrýt veškeré otázky a situace. Autorky s vámi touto cestou sdílí cenné znalosti a praktické zkušenosti, které získaly během mnohaleté praxe v oboru. Ing. Lenka Nováková, MBA je členkou Komory daňových poradců České republiky, zástupce vedoucí sekce DPFO. V současné době pracuje ve společnosti KPMG Česká republika, s.r.o., v oddělení specializujícím se na mezinárodní struktury vysílání zaměstnanců z a do České republiky včetně souvisejících daňových a pojistných dopadů. Od roku 2018 je zkušebním komisařem Komory daňových poradců. Věnuje se také přednáškové a publikační činnosti. Ing. Daniela Králová je od roku
Keywords: Daně