meritum Daň z příjmů 2021 - Jiří, Vychopeň (Wolters Kluwer, 2021)
meritum Daň z příjmů 2021 obsahuje z hlediska praktického využití srozumitelný výklad problematiky daní z příjmů. Je koncipováno jako každodenní pomůcka pro všechny, kteří se chtějí v této oblasti orientovat. Publikace je rozdělena do čtyř částí: daň z příjmů fyzických osob, daň z příjmů právnických osob, daňové výdaje (náklady), majetek a zásoby. Výklad je doplněn o přílohy týkající se daně z příjmů s konkrétními příklady vyplnění formulářů a je zpracován podle znění právních předpisů k 1. 4. 2021. Z hlavních změn pro zdaňovací období roku 2021 vybíráme: změny v podmínkách pro osvobození některých příjmů od daně, nové vymezení pojmu „bytová potřeba“ pro účely daní z příjmů, zrušení zdaňování příjmů ze závislé činnosti z tzv. „superhrubého příjmu“, zrušení solidárního zvýšení daně, zavedení druhé sazby daně pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob, zavedení nového institutu poplatníka v paušálního režimu, nová právní úprava paušální daně, změny v návaznosti na zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2021, zavedení daňově zvýhodněného peněžitého příspěvku na stravování zaměstnanců (tzv. „stravenkový paušál“), zvýšení základní slevy na poplatníka a zrušení omezení max. výše daňového bonusu. Změny s dopadem i pro zdaňovací období roku 2020: zvýšení limitu vstupní ceny u hmotného majetku a technického zhodnocení, zrušení pravidel pro daňové odpisování nehmotného majetku, možnost uplatnění mimořádných odpisů u nově pořízeného hmotného majetku zatříděného v odpisových skupinách 1 a 2