Cizinci a daně - 6. vydání - Magdaléna, Vyškovská (Wolters Kluwer, 2022)
Šesté vydání ojedinělé souborně pojaté publikace přehledně popisuje nejčastější situace týkající se zdaňování cizinců v České republice, ať jsou daňovými rezidenty, či nerezidenty. Jejich situace je nejprve rozebrána z pohledu pracovního, cizineckého, občanského a obchodního práva, následně pak z pohledu domácího zákona o daních z příjmů a smluv o zamezení dvojího zdanění. Rovněž jsou popsány procesní povinnosti podle daňového řádu. Poslední kapitola se věnuje sociálnímu zabezpečení v Evropské Unii. V publikaci naleznete názorné příklady včetně podrobných výpočtů z praxe. Ke čtenáři se tak dostává komplexně popsaný postup u jednotlivých situací různých typů osob majících rozličné příjmy v České republice. Publikace je napsána podle právního stavu ke dni 31. 12. 2021 s aktualizovanými údaji pro daň z příjmů pro rok 2022. Mgr. Magdaléna Vyškovská (www.vyskovska.cz) vystudovala Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Od roku 1997 je daňovým poradcem zapsaným u Komory daňových poradců České republiky. Je členkou International Fiscal Association. Hovoří plynně francouzsky a anglicky. Působila jako daňový poradce v daňově-poradenských a advokátních kancelářích se zahraniční klientelou. Ve své soukromé praxi se specializuje na daňové poradenství s mezinárodními aspekty, problematiku zdaňování cizinců v České republice, českých občanů působících v zahraničí, jakož i na vysílání zaměstnanců z České republiky do zahraničí. Kromě daňového poradenství se věnuje i přednáškové činnosti zaměřené zejména na důsledky pracovní migrace, především sociální zabezpečení a zdanění. V le
Keywords: Daně