Regulace silniční dopravy v EU a na úrovni členských států - Břetislav, Andrlík (Wolters Kluwer, 2022)
Tato odborná kniha reaguje na aktuální téma environmentálních aspektů silniční dopravy. Daná problematika je velmi komplexní, je diskutována a regulována nejen v jednotlivých evropských zemích, ale i na úrovni Evropské unie s cílem redukce negativních dopadů provozu silničních motorových vozidel. Na tuto skutečnost reagují autoři knihy snahou poskytnout stručný teoretický rámec v oblasti možností řešení negativních externalit a analytický přehled vývoje a stavu evropské a národní legislativy České republiky. Kniha také poskytuje detailní přehled národních právních úprav zemí Evropské unie v oblasti registračních i cirkulačních daní a poplatků uvalených na silniční vozidla, zpoplatnění využívání pozemních komunikací a zdanění paliv včetně prezentace vývoje nových registrací osobních a lehkých užitkových vozidel v evropských zemích.