Daně v účetnictví, 2. vydání - Jana, Skálová (Wolters Kluwer, 2022)
Publikace Daně v účetnictví se věnuje vlivu zákona o daních z příjmů na účetnictví podnikatelských subjektů. Obsahuje nezbytný teoretický podklad i navazující praktické příklady. Úvod knihy je věnován konstrukci základu daně z příjmů právnických osob, tedy úpravě výsledku hospodaření z účetnictví na daňový základ. Následuje rozbor transakcí s některými aktivy či pasivy. Najdeme zde tedy kapitoly jako účetní a daňové dopady dlouhodobého hmotného nebo nehmotného majetku, daňové souvislosti nemovitostí, rezerv a opravných položek, vliv daně z příjmů na transakce s cennými papíry, daně při výplatě vlastního kapitálu. Podrobně je rozebrána odložená daň, tedy důvody jejího vzniku, příklady účtování o odložené daňové pohledávce či závazku. Mezi nejzajímavější patří kapitoly o vlivu cizích měn v účetnictví, o daňových souvislostech prodeje a vkladu obchodního závodu či daňové posuzování fúzí nebo rozdělení. Publikace je určena široké účetní veřejnosti, tedy účetním, daňovým poradcům, auditorům nebo pracovníkům Finanční správy. Dobře poslouží zájemcům o zkoušky na daňové poradce i studentům ekonomických oborů vysokých škol, kteří do vztahu účetnictví a daní potřebují proniknout. </sp
Keywords: Daně