Role státu v procesu ekonomického rozvoje Indie - Proch, Dominik; Jiránková, Martina, 1967-; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Disertační práce je věnována tématu role státu v procesu ekonomického rozvoje, resp. pozici státu uvnitř společenského systému a jeho významu pro transformaci ekonomického systému. Primárním objektem zkoumání je společenský systém Indie, a to prizmatem politické ekonomie akcentující vzájemné vymezování státu a trhu na pozadí etablovaných společenských jevů. Hlavním cílem je definovat dlouhodobé společensko-historické determinanty uvnitř struktury indického společenského systému, vysvětlit jejich vliv na pozici státu uvnitř společenského systému a s ohledem na jeho pozici vymezit roli státu v procesu strukturální transformace ekonomického systému probíhající v 80. a 90. letech 20. století. Za účelem rozšíření kontextu a posílení argumentace je na základě zvolené metody systémové analýzy a v kontextu systémové dynamiky sekundárním cílem komparace s pozicí státu ve společenském systému Číny, resp. vymezení odlišností této pozice a její role v procesu a konečném stavu transformace ekonomických systémů. Výsledným argumentem je rozdílná míra politické a ekonomické de/centralizace odvíjející se od historicky rozdílně vnímané a akceptované autority státu s vazbou na společenskou integritu a rozhodovací a fiskální kapacity nižších úrovní řízení státu.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní ekonomické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations