Basel III a jeho dopad na český a slovenský bankovní sektor - Tlachová, Tereza (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na porovnání bankovních sektorů Česka a Slovenska z hlediska jejich regulace v kontextu vyplývajícího z Basel III. Hlavní pozornost při analýze jednotlivých sektorů je zaměřena na řízení likvidity, ale není opomíjena ani kapitálová přiměřenost vazba jedné veličiny na druhou. Práce vykresluje historický vývoj obou zkoumaných sektorů, aby byl pochopen celkový rámec jejich připravenosti na implementaci nové regulatorní legislativy. Likvidní ukazatele LCR a NSFR jsou rozebrány i pomocí dalších přidružených ukazatelů a struktury bankovních bilancí sektorů. Z analýzy vyšlo najevo, že oba sektory byly připraveny na implementaci nových regulací, tudíž se u nich nevyskytly žádné markantní problémy. Česká republika vykazuje ve všech zkoumaných oblastech velmi dobré hodnoty a nemusela proto přistoupit k nějakým radikálním změnám. Slovensko, jež vykazuje také poměrně dobré hodnoty, se v posledních pár letech uchýlilo k restrukturalizaci bilanční sumy, aby zamezilo budoucímu potenciálnímu negativnímu vývoji NSFR, ačkoliv je jeho míra zatím více než dostačující.