Dopad implementace ESG na český bankovní sektor - Fialová, Kateřina (2023)
Tato diplomová práce se věnuje tématu implementace ESG (environmental, social, corporate governance) ve finančním sektoru a jeho vybraných segmentech v České republice. Hlavním cílem, kromě popisu procesu implementace je prezentace možného výpočtu uhlíkové stopy z poskytnutých hypotečních úvěrů a analýza dopadu energetické náročnosti a poměru Loan to Value (dále jen „LTV“) na velikost financované uhlíkové stopy. Z výsledků analýz zkoumaných hypotéz vyplývá, že celkové množství financovaných emisí v portfoliu dané banky tvoří relativně vyšší počet úvěrů na nemovitosti klasifikované ve stupni energetické náročnosti od A do D. Také lze konstatovat, že čím vyšší energetická náročnost nemovitosti a vyšší hodnota poměru LTV, tím vyšší je hodnota financovaných emisí prostřednictvím hypotečního úvěru.