Dopad implementace ESG na český bankovní sektor - Fialová, Kateřina; Teplý, Petr, 1977-; Vyletelka, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce se věnuje tématu implementace ESG (environmental, social, corporate governance) ve finančním sektoru a jeho vybraných segmentech v České republice. Hlavním cílem, kromě popisu procesu implementace je prezentace možného výpočtu uhlíkové stopy z poskytnutých hypotečních úvěrů a analýza dopadu energetické náročnosti a poměru Loan to Value (dále jen „LTV“) na velikost financované uhlíkové stopy. Z výsledků analýz zkoumaných hypotéz vyplývá, že celkové množství financovaných emisí v portfoliu dané banky tvoří relativně vyšší počet úvěrů na nemovitosti klasifikované ve stupni energetické náročnosti od A do D. Také lze konstatovat, že čím vyšší energetická náročnost nemovitosti a vyšší hodnota poměru LTV, tím vyšší je hodnota financovaných emisí prostřednictvím hypotečního úvěru.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses