Ekonomické aspekty důvěry v politické představitele - Tománková, Ivana (2023)
Disertační práce sestává ze souboru tří původních akademických článků dotýkajících se tématu politické důvěry v kontextu veřejných financí a veřejné volby. Každý z článků má v sobě samostatně popsán vlastní cíl, motivaci, metodu a přínos. Soubor je doplněn o úvodní text, jenž jednotlivé články propojuje a zasazuje do širšího rámce ekonomické teorie i existujícího výzkumu, a taktéž o závěr uvádějící příspěvek práce k současnému stavu poznání. Součástí disertační práce jsou tyto články: “An Empirically-Aligned Concept of Trust in Government” (2019) uveřejněný v The NISPAcee Journal of Public Administration and Policy, “The EU Structural Funds and trust in politicians: another unwanted outcome?” (2022) vydaný časopisem Empirica a “Electoral Consequences of Individual Politicians’ Pledge Fulfilment” (2023) zveřejněný v Politické ekonomii. Výsledná zjištění souhrnně přispívají k pochopení významu, determinant a působení politické důvěry v kontextu veřejných financí a veřejné volby.