Veřejná ekonomie - Jan, Stejskal; Meričková Beáta Mikušová; Kuba Ondřej; Muthová Nikoleta Jakuš (Wolters Kluwer, 2023)
Odborná publikace Veřejná ekonomie nabízí pohled na roli státu v ekonomice a vede čtenáře k zamyšlení a hledání odpovědí na základní otázky z oblasti veřejné ekonomie. Co a proč má být předmětem státních zásahů do ekonomiky? Kde je hranice mezi státem a trhem? Jakým způsobem lze státní zásahy realizovat? Jak efektivní státní zásahy jsou? Koho se mají státní zásahy týkat? Kdy jsou zásahy nezbytné a kdy se jedná o plýtvání veřejnými zdroji? Jak lze o státních zásazích rozhodovat? Kdo definuje, co je a co už není ve veřejném zájmu? Autoři se zamýšlejí nad samotnou podstatou veřejné ekonomie a opodstatněním existence veřejného sektoru, který představuje neopominutelnou součást národního hospodářství vyspělého státu. Poskytují teoretický pohled na ekonomicko-sociální souvislosti a pomáhají nalézt odpovědi na výše zmíněné otázky, čímž prohlubují dosavadní poznatky čtenářů o hlubší smysl ekonomické reality každodenního života.
Keywords: Ekonomie