Metodika pro hodnocení kvality designu uživatelského rozhraní daňového portálu e-governmentu - Zichová, Tereza; Horný, Stanislav, 1955-; Jílková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Od počátků 21. století obklopují lidstvo v korelaci se čtvrtou průmyslovou revolucí pokročilé digitální technologie, které mění každodenní život nejen na planetě Zemi. Člověk si uvědomuje nutnost neustálého pokroku, inovací a komplexní digitální transformace na úrovni státu, firem i společnosti. Environmentální, ekonomické a sociální otřesy posledních let a měsíců nám ukazují, že technologický svět představuje elementární prvek našeho přežití. Při vypuknutí pandemie covidu-19 či války na Ukrajině se stala úroveň digitalizace veřejného sektoru zcela zásadní pro informování společnosti. Koexistence elektronických vlád s občany předurčuje úspěšnost řešení budoucích krizí, proto by jí měla být věnována dostatečná pozornost. Efektivní fungování státu závisí na příjmech veřejného sektoru z daní a poplatků, jejichž výběr v mnoha směrech usnadňují a zkvalitňují vhodně nastavené digitální a komunikační technologie. Uživatelsky přívětivý design webových aplikací hraje stěžejní roli ve zvyšování motivace a aktivní participace uživatelů, jichž se elektronickým vládám nedaří vždy dosáhnout. Disertační práce se zabývá tématem designu uživatelského rozhraní daňového portálu e-governmentu za účelem vytvoření metodiky pro hodnocení jeho kvality. Hlavní cíl spočívá v navržení souhrnu doporučených aplikovatelných praktik a postupů k evaluaci designu uživatelského rozhraní daňového portálu. Pro dosažení záměru práce integruje teoretický tematický okruh konceptu e-government a procesu digitalizace do kontextu designu uživatelského rozhraní. Obsahová analýza tří evropských daňových portálů přináší data ke komparaci a syntéze a následnému vytvoření metodiky pro hodnocení kvality grafického uživatelského rozhraní státního daňového portálu. Možný způsob její ap
Metodika přizpůsobená pro proveditelnost pracovníky veřejné správy shrnuje hlavní principy designu a uživatelské přívětivosti relevantní pro webovou stránku daňového portálu do pěti skupin hodnotících indikátorů rozdělených do 19 kategorií a 72 indikátorů. Odborníci ji hodnotí jako srozumitelnou a použitelnou, s doporučením navazujícího rozpracování o další metriky pro zvýšení míry využitelnosti. Výsledky práce odkrývají nová zjištění a poznatky ke znalostnímu obohacení široké veřejnosti, k využití státními správami, k diskusi napříč politickým spektrem a orgány s rozhodovacími pravomocemi a k inspiraci a rozvoji vědních oborů (UX vývoj, UI a web design, GUI vývoj, návrh vizuálního rozhraní, informační architektura, kódování, obsahová strategie pro web).
Vedoucí práce: Stanislav Horný
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations