Postavení námořních aliancí v globální logistice - Bečková, Monika (2023)
Tato práce se zabývá námořními aliancemi a jejich postavení v globální logistice. Poskytuje vhled na uspořádání trhu námořní dopravy. Práce se věnuje především dominantnímu postavení těchto subjektů, s důrazem na vývoj trhu, vlivu na stakeholdery a nezávislé subjekty. V neposlední řadě je práce zaměřena na právní výjimky, které umožňují námořním aliancím na trhu v této podobě operovat. Cílem této práce je poukázat na vliv dominantního postavení námořních aliancí na trhu námořní dopravy. Byla stanovená výzkumná otázka „Je existence námořních aliancí vhodným prvkem námořní dopravy?“. Práce je rozdělena do tří kapitol. První dvě kapitoly poskytují základní teoretický rámec o námořní dopravě a uspořádání trhu v podobě námořních aliancí. Třetí kapitola analyzuje poznatky popsané v první a druhé kapitole.